پخش زنده
امروز: -
کارشناسان تغذیه بر این باور هستند مصرف کردن زیاد آرد سفید و پخت نان با استفاده از آرد سفید عوارض و مضراتی را برای افراد به همراه دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ مرکز سمنان ، آیا تا به حال برای تان پیش آمده که در نانوایی حضور داشته باشید و فرآیند پخت نان را ببینید یا این که بخواهید در آشپزخانهی یک رستوران، شاهد درست کردن یک پاستا باشید؟ احتمالاً متوجه شدهاید که در چنین مکانهایی از آرد سفید استفاده میکنند. آرد سفید یک ماده تصفیه شده است که در غذاهای فرآوری شده مورد استفاده قرار میگیرد و یک ماده ارزان و سبک محسوب میشود. آرد سفید تصفیه شده ارزش غذایی خود را از دست میدهد و هیچ ویتامین، مواد معدنی و چربی مفیدی ندارد.
آرد سفید تصفیه شده چیست؟
سه بخش از غلات کامل وجود دارد. سبوس یا پوست گندم خارجیترین بخش غلات است که حاوی فیبر، آنتی اکسیدان و ویتامینهای b میباشد. درونیترین بخش آن ریشه گندم محسوب میشوند و سرشار از ویتامینهای b هستند و مواد معدنی، پروتئین و چربی سالم دارند. اندوسپرم هم در میانه قرار گرفته که حاوی کربوهیدرات است. زمانی که آرد سفید تصفیه شده را درست میکنند، معمولاً سبوس و لایه داخلی را برمی دارند و فقط اندوسپرم باقی میماند که سرشار از کربوهیدرات است. در نتیجه مواد مغذی اصلی آن از بین میرود و حتی ممکن است به بدن آسیب برساند.
بعضی از رایجترین غذاها حاوی آرد سفید تصفیه شده هستند که شامل این موارد است :
نان
پاستا
کلوچه
کیک
چیپس
کراکر
سرلاک
نان پیتزا
نان کلوچه
دونات
تمام این مواد غذایی نه تنها به دلیل وجود آرد سفید مضر هستند، بلکه ممکن است دارای چربی نا سالم، شکر، طعم دهندههای مصنوعی و نگهدارنده هم باشند که آنها هم آسیب زیادی به بدن وارد میکنند.
نان سفید غنی شده چیست؟
برای تهیه نان سفید غنی شده کمپانیها مواد مغذی را از غلات کامل جدا میکنند و آرد سفید را تصفیه میکنند و ممکن است آن را غنی هم بکنند. مشکل اینجاست که معمولاً ویتامینها و مواد معدنی که استفاده میکنند، ارگانیک نیستند و مواد مغذی کامل را برای بدن تامین نمیکنند. بدن هم نمیتواند به راحتی آن را شناسایی کرده و از آنها استفاده کند. بدن هم میتواند به راحتی آن را شناسایی کرده و از آنها استفاده کند. در نتیجه باز هم اثرات و عوارض جانبی آرد سفید باقی میماند.
عوارض آرد سفید برای سلامت بدن
اضافه وزن و چاقی
آرد سفید حاوی مواد مغذی که برای سیر شدن بدن نیاز است، نمیباشد. آرد سفید از نشاسته تشکیل شده است که یک کربوهیدرات ساده است به راحتی در معده هضم شده و در مدت زمان کمی احساس گرسنگی میکنید. همچنین با مصرف مواد غذایی تهیه شده با آرد سفید گرسنگی شما را برطرف نشده و شما مایلید غذایی بیشتری بخورید. همین باعث افزایش چربی در شکم میشود، همچنین سطح کلسترول را بالا خواهد برد.
دیابت و قند خون
شاخص گلایسمیک سطح قند خون را در غذا بررسی میکند. بررسیها نشان میدهد که مصرف آرد سفید سطح انسولین (هورمون آزاد شده توسط لوزالمعده) را بالا میبرد. زمانی که انسولین آزاد میشود، حرکات تبدیل قند به سلولها برای تولید انرژی نیز تندتر صورت میگیرد و همین میتواند عاملی برای ابتلا به قند خون و دیابت نوع ۲ باشد.
بیماری قلبی عروقی
مطالعات نشان میدهد که مصرف مقدار زیادی غلات تصفیه شده، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. مصرف زیاد آرد سفید تصفیه شده، جزء همین دسته بندی قرار میگیرد.
التهاب در بدن
التهاب در بدن عامل بسیاری از بیماریها از جمله دیابت و بیماری قلبی است. مطالعات نشان میدهد که ارد سفید تصفیه شده سطح التهاب دهندگان داخل خون را بالا میبرد و هر نوع التهابی در بدن مانند انواع حساسیت ها، آرتریت.
درد مفاصل و حتی ناراحتیهای گوارشی که با استرس اکسیداتیو دست در دست هم دارند، در نتیجه استفاده از آرد سفید بدتر شده و بعد از مدتی به بیماریهای مزمن و دورهای تبدیل میشوند. رژیم غذایی با شاخص گلایسمیک پایین میتواند این التهابات را بهبود ببخشد. آرد کامل یا آرد غلات کامل که سبوس و جوانه گندم دارد، در بسیاری موارد سبب درمان هم میشود، زیرا با مصرف آرد کامل آنتی اکسیدان و مواد معدنی و ویتامین هم دریافت میکنید.
مشکلات گوارش
غلات کامل سرشار از فیبر هستند که به حذف سموم ناخواسته در حرکات روده میپردازند. زمانی که آرد سفید تصفیه شده مصرف میکنیم، مضرات گوارشی آن به بدنمان خواهد رسید. مطالعات نشان میدهد که غلات کامل روی میکروبهای موجود داخل روده تاثیر میگذارند و اسیدهای چرب ضروری را تولید نمیکنند که بتوانند به بدن کمک کنند.
سرطان
سلولهای سرطانی با افزایش مصرف شکر، تعداد بیشتری پیدا میکنند. در نتیجه احتمال سرطان بالا میرود. البته رژیمهای ضد سرطان هم هستند که در آنها هیچ آرد تصفیه شده سفید رنگی وجود ندارد.
آنتی اکسیدان ماده اصلی ضد سرطان است. جوانه گندم و سبوس حاوی آنتی اکسیدان و فیبر، اسید فولیک و اسید کافئیک Caffeic acid و اسید فیتیک Phytic acid، ویتامین E و سلنیوم است، اما آرد سفید هیچ کدام از این مواد ضروری را ندارد یا به میزان بسیار کمی دارد.
برای تهیه آرد سفید سبوس و جوانه را جدا کرده و آرد را با مادهای به نام بنزویل پروکسید Benzoyl Peroxide سفید یا bleaching میکنند. این ماده یک ماده اکسید کننده قوی محسوب میشود که بدن را به راحتی در معرض انواع سرطان قرار میدهد.
از دیگر مواد شیمیایی که با خوردن محصولات تهیه شده از آرد سفید وارد بدن میشود، بهبود کنندههایی است که در آرد سفید برای پف کردن و طبخ بهتر وارد میشود.
فاکتور گلوتن
یکی دیگر از موارد مهم در مورد مشکل آرد سفید این است که این ماده حاوی گلوتن است. گلوتن شامل پروتئینهایی است که گوارش سختی دارند و مشکلات روده، آلرژی و التهاب را به همراه دارند.
البته آرد فاقد گلوتن هم میتواند تصفیه شود...
آرد فاقد گلوتن هم همیشه سالم نیست. بعضی از آردهای فاقد گلوتن هم تصفیه میشوند، مثل موارد زیر:
آرد سفید
برنج
نشاسته سیب زمینی
نشاسته ذرت
نشاسته تاپیوکا
آرد اوروروت
برنج
موارد جایگزین آرد سفید
اگر مایل هستید که موارد دیگر را جایگزین آرد سفید کنید، بهترین گزینهها شامل موارد زیر است:
برنج وحشی
برنج قهوهای
کوینوا
جو فاقد گلوتن
گندم سیاه
دانه تِف
آرد گندم
نان سنگک بهترین نان
هر چه نان تیره تری بخرید نان سالم تری به خانه بردهاید پس هنگام خرید نان توجه کنید که نان بسیار سفید نباشد.
در تهیه نان سنگک از آرد کامل استفاده میشود. آرد کامل آردی است که دارای سبوس، انواع ویتامینها و مواد مغذی بوده و نانی که حاوی سبوس بیشتری است و رنگ تیره تری دارد البته برخی نانوایان برای عمل آوری بهتر و سریعتر نان به ویژه نان سنگک از آرد سفید استفاده میکنند که در این صورت نان بربری جایگزین مناسبتری برای این نوع نانهای سنگک هستند.