قلهای که به پیر یاسوج معروف است
قله پازن پیر یاسوج یکی از قلههای مرتفع دنا از رشته کوههای زاگرس واقع در مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد یا یاسوج است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، قله واقع در استان کهکیلویه و بویراحمد و روی مرز مناطق قشقایی اصفهان قرار گرفته است. پازن پیر در جناح جنوبی قپههای دنا و در جنوب گردنه بیژن قرار دارد و مرتفعترین قله این منطقه است. سراسر جناحهای غربی قله توسط دیوارههای صخرهای و سنگلی پوشیده شده است. خط الرأس شمالی آن به قلل نول و گردنه دنگزلو و از جنوب به دشت بزرگ گرگی و جاده پادنا میرسد.
مسیر صعود به قله
از جمله سادهترین و سهل الوصولترین مسیرهای دستیابی، آبادی کوچکی به نام کاکان در سر راه شیراز میباشد. بر فراز این قسمت است که تنگ گاودانه (محل نگهداری گاو) و تمام سرچشمههای آب تنگ مهریون (تنگ کبوتری) که در مسیر جاده آسفالت یاسوج آب نهر مشخص است. دارای پارک کوچک و آب کافی برای استراحت مسافران عبوری است، قابل رویت میباشد. تمام آب و برف زمستانی این ناحیه پس از ذوب از مسیر این تنگ به آب، آب نهر ریخته میشود. درصورتیکه کوهنوردان بخواهند مسیر میان بر صعود به پازن پیر را انتخاب کنند. میتوان چنین مسیری را از نظر زمانی نسبت به مسیر دشت مارپیچ ترجیح داد.
پس از استراحتی کوتاه گروه برای ادامه حرکت خود را آماده و از دو قسمت یخچالی فصلی گذشته تا به آخرین قسمت کِر خدا که اصطلاحا به دروازه معروف است. تنها راه ورود قله پازن پیر یاسوج میباشد. کِر خدا را به تنگ خرسی متصل میکند وارد میشویم. از کاکان مسیری توأم با اُفت و خیزهای فراوان را پشت سرگذارده، توسط وسیله نقلیه خود را به جناح جنوبی قله میرسانیم.
دشت گرگی
دو یال اصلی جنوبی پازن پیر هر یک در دو جهت متفاوت از قله آن منشعب میشوند. در میان خود دشتی وسیع را تشکیل میدهند. این دشت در انتها کمی پرشیب است و لکه برف بزرگی در میان آن ندیده میشود. در زیر این دشت که گرگی نامیده میشود. از وسیله نقلیه پیاده شده، به سمت مرکز دشت کمی به سمت یال شرقیتر ارتفاع میگیریم. جویبار کوچکی به شکل رودخانه از برفچال به سوی دشت سرازیر گردیده است. هوای سرد و صاف و آبی یک دستی را پیش رو داریم. بر ارتفاع افزوده میشود. راه به صورت تراورس یالچههای خط الرأس شرقی بالا و پایین میرود. بالاخره بر بالای برفچال رسیده مسیر را به سمت چپ مایل شده و از شیب تندی به قله ۴۲۸۰ متری پازن پیر صعود میکنیم.
دیدار کیلومترها قلل برج مانند دنا در شمال و سوزنی رُنج در جنوب از دیدنیهای فراز پازن پیر به حساب میآید. بهترین زمان برای صعود به قله پازن پیر یاسوج اوایل تیر ماه میباشد.
وضعیت قله پازن پیر یاسوج در زمستان
مسیر دشت گرگی به دلیل ریزشهای متوالی بهمن به هیچ وجه برای صعود زمستانی مناسب به نظر نمیرسد. برای این منظور مسیر صعود از طریق دشت کِروخدا و گردنه دشت گرگی از طریق یال غربی مناسبتر میباشد. فتح قلهی پازن پیر برای همه کوهنوردان خوشایند است. بخصوص اینکه از فراز آن کل منطقهی شهرستان یاسوج و قلههای دیگرمنطقه حفاظت شده دنا مثل نول یک و دو، برف کرمو، رمبسه که در همسایگی این قله قرار دارند مشاهده میگردد. دیدن دشت مارپیچ در بالای قله جلوه و زیبایی خاص خود را دارد.
گزارش از محمد جعفری