پخش زنده
امروز: -
آیین گُل و گلابپاشی قناتها که تا ۵۰ سال پیش، همه ساله در چهلمین روز بهار انجام میشد، اردیبهشت امسال با حضور یکی از آخرین نسل مقنیهای شهرستان بروات بم برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، همزمان با روز ملی قنات ایرانی مظهر قناتهای دوقلوی اکبرآباد و قاسم آباد در بروات بم به دست محمد برخورداری، مُقَنی کهنه کار منطقه گل و گلاب پاشی شد.
منیر ستارزاده، مدیر پایگاه جهانی قناتهای اکبرآباد و قاسم آباد بروات در این باره گفت: این مراسم همه ساله پس از گذشت ۴۰ روز از بهار که قنات به بیشترین سطح آبدهی خود میرسد، برگزار میشد، اما در دهههای اخیر به دلایل متعددی در اجرای این آئین وقفه افتاده بود.
ستارزاده افزود: در این مراسم، مُقَنی ها، وضو گرفته و همراه با گل و گلاب، وارد قنات میشدند تا نخستین روز کاری خود در سال جدید را با تبرک و روشنی و برکت آغاز کنند.
مدیر پایگاه جهانی قناتهای اکبرآباد و قاسم آباد بروات با اشاره به از رونق افتادن حرفه مقنی گری و عدم وجود انگیزه در نسلهای اخیر برای آموختن این حرفه، اظهار داشت: متاسفانه آقای برخورداری که امروز مراسم گل و گلاب را انجام داد، يکي از آخرین نسل مقنی هاي حرفهای این منطقه است و از نسل جدید کسی را برای جایگزینی ایشان نداریم.
ستارزاده افزود: این مشکل متاسفانه در تمام منطقه بم وجود دارد و هشداری برای حفاظت از قنوات است.
وی ابراز امیدواری کرد با همکاری جهاد کشاورزی دورههای آموزش مُقَنیگری برگزار شود تا جوانان علاقمند، بتوانند با این حرفه، تا قبل از نابودی کامل آن، آشنا شوند.
محمد برخورداری، مقنی کهنه کار بروات نیز که نسل به نسل این حرفه را از پیشینیان خود آموخته است، درباره علت تمایل نداشتن جوانان به ادامه دادن این راه گفت: مُقَنیگری، جدا از هر میزان دستمزدی که دارد، کار سخت و پرزحمتی است و جوانان امروزی تمایلی به انجام دادن آن ندارند.
این مقنی با سابقه افزود: مقنی گری کار اجدادی ما است و پدربزرگ من بیشتر از ۷۰ سال پیش در یزد به این کار مشغول بوده و بعد از مهاجرت به بروات نیز این کار را ادامه داده است. پدرم نیز در کنار او کار کرده و من هم، با کار در کنار پدر، وارد این حرفه شدم.
محمد برشان، مدیر مرکز قنات استان کرمان نیز با بيان اينکه به دليل مصادف شدن چهلمين روز بهار با روز جهاني قدس، اين مراسم روز شنبه برگزار شد، اظهار داشت: پیشینیان ما در روز ملی قنات تعیین تکلیف مُقَنی و آب قنات را مشخص میکردند، زیرا قناتها در ۴۰ روز بعد از نوروز بالاترین دِبی (پرآبی) را داشتند.
مدیر مرکز قنات استان کرمان افزود: در آیندهای نزدیک تمدن قناتی بم را به عنوان اولین تمدن قناتی جهان به ثبت خواهیم رساند.
قناتهای اکبرآباد و قاسم آباد که حدود ۶ سال قبل به ثبت جهانی رسیدند، دو قنات مجزا، اما نزدیک به هم هستند که فاصله مادرچاه آنها از یکدیگر حدود ۱۰۰ متر است و مظهر این قناتها نیز در مجاورت هم قرار دارد.