به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ وندی شرمن معاون وزیر امور خارجه آمریکا در گفتگو با شبکه ام اس ان بی سی از احتمال قطع روابط دیپلماتیک واشنگتن و مسکو درپی تشدید بحران اوکراین خبر داد.
«آندریا میچل» مجری شبکه در ابتدای گفتگو با وندی شرمن معاون وزیر امور خارجه آمریکا گفت روسیه و آمریکا این روزها به علت اختلافات بر سر اوکراین، اوضاع بسیاری دشواری دارند. روسیه اعلام کرد که سفیر آمریکا در مسکو را احضار و اصولاً او را به قطع روابط {دو کشور} تهدید کرده است؛ آن هم به این علت که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا، ولادیمیر پوتین را جنایتکار جنگی خوانده است. واکنش ما چه بوده است؟
شرمن: پاسخ ما این است که ولادیمیر پوتین، بلاهای وحشتناکی سر مردم اوکراین آورده است؛ هیچ کسی نیست که بیننده برنامه شما و دیگر برنامههای تلویزیونی باشد و یکی پس از دیگری نظاره گر صحنههای هولناک نبوده باشد. همه ما شاهد محاصره ماریوپول و شجاعت مردم اوکراین بودیم. امروز من داستانِ مرد ۹۶ سالهای را شنیدم که بازمانده هولوکاست بود و در جنگ پوتین و قتل عامی که او به راه انداخته است، کشته شد. به نظرم همه ما آنچه را باید، دیدیم؛ میدانیم که چه رخ میدهد و ولادیمیر پوتین نیز مسئول است.
مجری شبکه: اگر روسیه روابط خود با آمریکا را قطع کند، آیا این به معنای بسته شدن سفارت ما نخواهد بود؟
وندی شرمن: قطعاً ممکن است به معنای تعطیلی سفارت ما باشد؛ نمیخواهم پیشاپیش درباره تهدیدها یا نظریهها گمانه زنی کنم. به نظرم، حفظ روابط دیپلماتیک همواره مهم است، زیرا این یک روش برقراری ارتباطات است که در شرایط کنونی بسیار حائز اهمیت است. با این همه، اگر بدون شک این همان پیامی باشد که صبح امروز به آقای سالیوان سفیر ما منتقل شده باشد- که البته اطلاعات شما در این زمینه از من بروزتر است- این فقط نشان میدهد که پوتین چه اندازه ناامید شده، زیرا ارتش او به شکلی که امیدوار بود، عمل نکرده است؛ به خلاف آنچه پوتین به مردم روسیه گفته بود، قطعا {در اوکراین} با روی گشاده از او استقبال نشد. زلنسکی رئیس جمهور اوکراین و مردم این کشور، انعطاف پذیر و فوق العاده هستند و به دفاع از حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و حق تصمیم گیری درباره آینده خودشان ادامه خواهند داد. ما متحد کنار آنها ایستاده ایم و به هر شکل ممکن، از جمله ارسال کمکهای نظامی و تسلیحات که بسیاری از دیگر کشورها به فرستادن آنها مبادرت ورزیده اند و همچنین کمکهای بشر دوستانه در کنار تحمیل هزینهها به ولادیمیر پوتین که چه بسا باعث تفکر و تغییر محاسبات او برای کاستن از تنشها و حرکت به سوی صلح شود، به اوکراینیها کمک خواهیم کرد.
مجری شبکه: فقط برای اشاره به پیشینه بگویم که گمان نمیکنم هیچ وقت در دوران جنگ سرد، از بحران موشکی کوبا گرفته تا دوره فعالیت رونالد ریگان، شوروی سابق هرگز تهدید قطع روابط دیپلماتیک را مطرح کرده یا اینکه گفته باشد فلان کار، نخستین گام به سوی قطع روابط است.
وندی شرمن: همان طور که به درستی اشاره کردید، آنها قطعا در زمان جنگ سرد چنین کاری نکردند. ما به لحاظ {اوضاع} کارکنان و پرسنل سفارت خود {در روسیه} اکنون ماهها است که با اوضاع بسیاری دشواری روبرو هستیم که حتی پیش از تهاجم به اوکراین وجود داشت؛ ما اجازه نداشتیم کارکنان بومی استخدام کنیم و ناچار بودیم کادر پشتیبانی خودمان را داشته باشیم. روابط ما واقعا پر استرس بود. امیدوارم رئیس جمهور پوتین این گام {برای قطع روابط} را برندارد. چنین کاری به نفع او نخواهد بود، اما متأسفانه او کماکان تصمیمهای میگیرد که به سود او نیست. روبل تقریبا بی ارزش شده و بورس روسیه اکنون مدتی است که تعطیل شده است؛ اقتصاد دچار مشکل است و مردم قادر به تأمین نیازهایشان از فروشگاهها نیستند.
مردم روسیه باید حقیقت را بدانند: این تصمیمی بود که ولادیمیر پوتین گرفت. اوکراین به هیچ شکلی روسیه را تهدید نکرده بود. این، جنگی علیه مردم روسیه نیست، بلکه انتخابی بود که رئیس جمهور روسیه از جانب مردم این کشور گرفت و البته برای مردم روسیه زیانبار و برای همه دنیا هراسناک بوده است.
مجری: اگر روسیه علیه مردم اوکراین از تسلیحات شیمیایی استفاده کند، آمریکا چه خواهد کرد؟ البته آنها در گذشته نیز از تسلیحات شیمیایی و بیولوژیک استفاده کرده اند و از اقدام مشابه {بشار} اسد در سوریه نیز حمایت کردند.
وندی شرمن: در سفری که رئیس جمهور امریکا در روزهای آینده این هفته به بروکسل و سپس به لهستان خواهد داشت، رسیدگی به این مسئله در دستور کار قرار دارد. او با متحدانمان در ناتو، شورای اروپا و نیز گروه هفت دیدار خواهد داشت. دغدغه ما درباره استفاده از تسلیحات شیمیایی و بیولوژیک قطعا جزء محورهای گفتگو خواهد بود. ما بسیار نگرانیم که پوتین از سر استیصال تصمیم به چنین کاری بگیرد. او قطعا در گذشته، از این حربه علیه اشخاص و به منظور تلاش برای ترور افراد از طریق مسموم کردن آنها و همچنین در حمایت از وحشی گری بشار اسد در سوریه، استفاده کرده است. بنابراین، ما بسیار درباره این مسئله نگرانیم.
رئیس جمهور امریکا، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه و همه ما در گفتگو با رسانهها گفته ایم که اگر روسیه چنین اقدام هولناکی انجام دهد، بهای سنگینی خواهد پرداخت.
مجری: ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو در برنامه «میت دِ پرس» گفت چنین اقدامی گرچه هولناک است، تمرکز اصلی ناتو باید بر جلوگیری از جنگ گستردهتر بین ناتو و روسیه باشد. آیا استفاده از تسلیحات شیمیایی، خط قرمز آمریکا خواهد بود؟
وندی شرمن: به نظرم استفاده از تسلیحات شیمیایی، برای همه دنیا نگران کننده خواهد بود. همه ما گفته ایم که بکارگیری تسلیحات شیمیایی و بیولوژیک، در طول تاریخ و قطعا امروز در عصر مدرن، پذیرفتنی نیست؛ ما گفته ایم هیچ کشوری نباید چنین کاری کند. آنچه دیده ایم این است که پوتین، بهانه تراشی میکند و گفته است که اوکراین و امریکا چنین تسلیحاتی دارند. این {ادعا} اصلا دقیق نیست؛ ما میکوشیم این مسئله را به مردم روسیه منتقل کنیم تا آنها حقیقت را بدانند. تنها کشوری که در شرایط کنونی، چنین تسلیحاتی دارد، روسیه است و آنها نباید از این جنگ افزارها استفاده کنند. اگر هم استفاده کنند، پیامدهای شدیدی برایشان خواهد داشت.
مجری: آیا این مسئله تأیید شده است که روس ها، مردم ماریوپول و از جمله بسیاری از کودکان را به روسیه برده اند؟
شرمن: ما این گزارشها را شنیده ایم، اما نتوانستیم کاملا آنها تأیید کنیم، اما بدون تردید نگرانیهای جدی و شنیدههای بسیاری وجود دارد که مردم را " به روسیه بازگردانده اند". ولی هیچ کس از نزدیک شاهد رخدادهای ماریوپول نیست؛ تقریبا هر ده دقیقه یکبار، گزارش انفجار بمب در ماریوپول منتشر میشود؛ ما شاهد حمله هولناک به بیمارستان مادران در این شهر بودیم که باعث مرگ زنان و کودکانی شد که هنوز به دنیا نیامده بودند. ما همچنین حملات وحشتناکی در اوکراین را به مدرسه هنری و نیز علیه مردم در خانه هایشان شاهد بودیم. همین حملات علیه غیرنظامیان باعث شد که رئیس جمهور، وزیر امور خارجه آمریکا و خود من گفته ایم که این اعتقاد شخصی ماست که اینها جنایات جنگی است. ما سرگرم بررسیهای حقوقی هستیم و با فوریت کار میکنیم تا اطمینان یابیم شواهدی داریم که عمدی بودن حملات را و اینکه آنها مصداق جنایت جنگی هستند، نشان دهد.
مجری: در پایان برای اوکراینی تبارها در آمریکا که نومیدانه به دنبال برقراری تماس با عزیزانشان و خارج کردن آنها از اردوگاههای آوارگان و انتقال آنها به آمریکا هستند، اما به علت محدودیتهای پذیرش پناهندگان در آمریکا، بالاخص در دوران شیوع کرونا، قادر به این کار نیستند، چه پیامی دارید؟
وندی شرمن: این برای همه ما دردناک است که میبینیم بیش از سه میلیون پناهجو که بسیاری از آنها را زنان و کودکان تشکیل داده اند، از اوکراین خارج میشوند؛ در حالیکه با پدر، شوهر و برادرانشان خداحافظی میکنند. بسیاری از آنها به امید بازگشت به اوکراین، میخواهند در اروپا بمانند. ما با سرعت زیاد بررسی میکنیم که برای بازگشت اعضای خانوادهها به نزد یکدیگر چه کار میتوانیم انجام دهیم. امیدواریم بتوانیم راهی برای کمک به کسانی بیابیم که قصد دارند خانواده هایشان را {از اوکراین} به اینجا بیاورند.