پخش زنده
امروز: -
انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری و ششمین دوره شوراهای شهر و روستا با دستور رسمی وزیر کشور در سراسر کشور آغاز شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ وزیر کشور در آغاز رسمی انتخابات گفت: با نام و یاد خدا سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و دومین میان دورهای پنجمین مجلس خبرگان رهبری و اولین میان دورهای یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی را آغاز میکنیم.
آقای عبدالرضا رحمانی فضلی افزود: امروز توفیق داریم با همکاری و هماهنگی هیئتهای اجرایی و نظارت و همه دست اندرکاران، انتخابات ۱۴۰۰ را به صورت رسمی آغاز کنیم و امیدواریم خداوند به همه ما توفیق بدهد تا به تکلیف خود عمل کنیم و امانتدار رای مردم باشیم و از آنها صیانت کنیم و انتخابات قانونی، سالم و بهداشتی را در شرایط کرونایی برگزار کنیم.
وزیر کشور گفت: بیش از ۶۶ هزار شعبه اخذ رای برای انتخابات ریاست جمهوری و بیش از ۷۵ هزار شعبه اخذ رای برای شوراهای اسلامی شهر و روستا کار اخذ رای را در سراسر کشور انجام میدهند که از همه عوامل اجرایی و دست اندرکاران تشکر میکنم، همه ما باید برای برگزاری انتخابات در سلامت کامل و اخذ رای مردم تلاش کنیم.
انتخاباتهای ریاست جمهوری و شوراهای شهر و روستا در سراسر کشور برگزار میشود، اما انتخابات میان دورهای مجلس یازدهم برای تعیین تکلیف کرسیهای خالی تنها در شش حوزه انتخابیه «تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس»، «تفرش، آشتیان و فراهان»، «بهار و کبودرآهنگ»، «گچساران و باشت»، «آستانه اشرفیه» و «میانه» و انتخابات مجلس خبرگان رهبری هم فقط در حوزههای انتخابیه ۴ استان؛ یعنی تهران، خراسان رضوی، قم و مازندران برگزار میشود.
برای انتخابات ریاست جمهوری بیش از ۶۷ هزار و برای انتخابات شوراها هم ۷۵ هزار صندوق رای در سراسر کشور در نظر گرفته شده است، در عین حال طبق اعلام رئیس ستاد انتخابات کشور؛ واجدین شرایط ۵۹ میلیون و ۳۱۰ هزار و ۳۰۷ نفر شامل ۲۹ میلیون و ۹۸۰ هزار و ۳۸ نفر مرد، ۲۹ میلیون و ۳۳۰ هزار و ۲۶۹ نفر زن هستند.
همچنین در این دوره یک میلیون و ۳۹۲ هزار و ۱۴۸ نفر رای اولی واجد شرایط شامل، ۷۰۶ هزار و ۹۸۸ نفر مرد و ۶۸۵ هزار و ۱۶۰ نفر زن هستند.
با توجه به شیوع کرونا نیز برای حفظ ایمنی، زمان اخذ رأی بیشتر شده است یعنی انتخابات از ساعت ۷ صبح روز جمعه با دستور وزیر کشور آغاز میشود و تا ساعت ۱۲ شب ادامه دارد البته در شعبههای شلوغ رای گیری تا ساعت ۲ بامداد تمدید خواهد شد.
در مراکز ۲۴ استان به جز تهران در حوزه شوراهای اسلامی شهر و روستا برگزاری انتخابات الکترونیکی است.
رئیس کمیته فناوری اطلاعات ستاد انتخابات در این باره گفت: رای دهندگانی که به شعبه مراجعه میکنند کارت ملی و شناسنامه خود را برای احراز هویت به کاربر میدهند که با قراردادن کارت ملی در دستگاه احراز هویت توسط کاربر شعبه از طریق پایگاه ثبت احوال احراز هویت میشود.
امیر شجاعان افزود: در مرحله دیگر بعد از اینکه کاربر مطمئن شد این فرد شرایط لازم را برای رای دادن دارد و سابقا هم رای نداده، فرایند اخذ رای صورت میگیرد، ارائه شماره ملی الزامیست، اما ارائه کارت ملی فرایند احراز هویت را تسریع میکند.
رئیس کمیته فناوری اطلاعات ستاد انتخابات تصریح کرد: رای دهندگان با مراجعه به دستگاههای الکترونیکی و وارد کردن کد داوطلب مورد نظرشان، تصویر و مشخصات نامزد را روی صفحه میبینند و بعد از تایید تمامی نامزدهای مورد نظر با ثبت و فشار دادن کلید سبز، رای گیری را به اتمام میرسانند. با همین فرایند، رای دهندگان رای خود را به نامزد مورد نظر خواهند داد و رای آنان چاپ و پس از نمایش در صندوق تعبیه شده در ذیل دستگاه انداخته خواهد شد.
در عین حال، سه و نیم میلیون ایرانی خارج از کشور هم واجد شرایط رای دهی هستند، سخنگوی وزارت خارجه نیز در این باره گفت: ۱۳۳ نمایندگی جمهوری اسلامی ایران و ۲۳۴ شعبه اخذ رای در خارج از کشور آماده برگزاری انتخابات ریاست جمهوری شده است و فقط در سه کشور سنگاپور، یمن و کانادا (با توجه به قطع روابط و تعطیلی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آن کشور) انتخابات برگزار نخواهد شد.
خطیب زاده خاطرنشان کرد: حدود یک میلیون برگ تعرفه انتخابات به وزارت خارجه تحویل داده شده که ۶۷۹ هزار و ۳۸۲ برگ تعرفه برای دور اول و دوم به نمایندگیها ارسال شده است.
این در حالی است که در شرایط کرونایی فعلی کشور یکی از دغدغههای اصلی ایمنی و سلامت رأی دهندگان است، به همین دلیل در کنار رعایت پروتکلهای بهداشتی در شعب اخذ رای مثل وجود مواد ضدعفونی کننده، ماسک و همچنین رعایت فاصله گذاری، تمهیدات ویژهای هم به کار گرفته میشود.
ستاد انتخابات کشور نیز در ابلاغیهای به استانداران و فرمانداران سراسر کشور با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص تمهیدات لازم جهت سلامتی هموطنان در زمان مراجعه به شعب اخذ رأی دستور داد از تحقق همه اقدامات بند ۹ دستورالعمل بهداشتی انتخابات از جمله؛ ضدعفونی کردن شعب، اطمینان کامل حاصل شود.
همچنین در کنار راه اندازی سامانه انتخاب ایران برای مشاهده اطلاعات مربوط به نامزدهای انتخاباتی، نرم افزار «ریسک من» هم افراد پر ریسک کرونایی را به مکانهای امنتر با انجام سریعتر روندهای رای گیری راهنمایی خواهد کرد، در عین حال یک نرم افزار شعبه یاب هم در کنار این دو سامانه، نزدیکترین محل اخذ رأی را به رای دهندگان معرفی میکند.