گزارش مکتوب؛
نگاهی به وضعیت این روزهای گیوه
گیوه اصلیترین محصول صنایع دستی استان کرمانشاه برای صادرات است.
در مسیری که به اورامانات میروی سرسبزی عجیبی چشمها را خیره میکند طبیعت بکری که مانندش را کمتر دیدهای به سمت یکی از کارگاههای صنایع دستی حرکت کردیم.
اقای محمدی یکی از استاد کاران هنرگیوه بافی در شهر پاوه میباشد که ۴۰ سال است به این هنر اشتغال دارد و میگوید این هنر سینه به سینه به او به ارث رسیده است.
او میگوید: گیوه پاپوش قدیمی مردمان منطقه اورامانات است که طرفداران زیادی دارد و همیشه مورد استفاده قرار میگیرد.
در سالهای دور گیوه تنها برای استفاده داخلی بافته میشد کارگاه زیادی نبود وتنها به چند کارگاه محدود میشد، اما با گذشت زمان کارگاهها توسعه پیدا کرد و اکنون بسیاری از افراد از این راه کسب در امد میکنند.
این استاد کار به تاثیر کرونا بر فروش محصولاتشان نیز اشاره میکند و میگوید: تا قبل از شیوع کرونا چند کشور از جمله عراق و ترکیه خریدار گیوههای اورامانات بودند، اما اکنون با وجود این بیماری فروش کاهش یافته است و برای صادرات محصولاتمان با مشکل مواجه هستیم.
ویسی معاون صنایع دستی اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه گفت: ۲۶ هزارصنعتگر در استان داریم و ۱۳۰ کارگاه به گیوه بافی اختصاص دارد که بیشتر در شهرهای جوانرود روانسر و پاوه فعالیت میکنند.
شهر نودشه در پاوه خاستگاه گیوه در ایران است
باتوجه به اینکه هنر بافت گیوه سابقه طولانی در منطقه اورامانات دارد تلاشهای زیادی صورت گرفت تا شهر نودشه به عنوان شهر ملی گیوه ایران به ثبت رسید.
این شهر مرکز عمده تولیدات گیوه در منطقه اورامانات است و کشورهای اروپایی اقلیم کردستان عراق ترکیه سوریه متقاضی استفاده از این پاپوش سنتی هستند.
هرچند مسئولان ادارهی میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان آمار دقیقی از صادرات گیوه در دست ندارند، اما آنچه معلوم است این است که پارسال ۳۶ میلیون دلار صنایع دستی به خارج از کشور از کرمانشاه انجام شده که بیشترین حجم این صادرات مربوط به گیوه است.
به گفته ویسی شهر ملی گیوه تازه شکل گرفته است و به زودی دبیرخانه شهر ملی در نودشه با هدف رفع مشکلات صنعتگران گیوه باف راه اندازی میشود.
تعرفه جدید کشور عراق صادرات گیوه را کاهش داد
به گفته معاون صنایع دستی اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری کرمانشاه عراق برای صادرات صنایع دستی تعرفه قرارداده که باعث کاهش صادرات این محصول شده است.
ویسی میافزاید: مکاتباتی با وزارت خانه صورت گرفته است تا تعرفه صنایع دستی برداشته شود.
به گفته او در گذشته ماهانه ۲۰ هزارجفت صادرات گیوه از مرز اقلیم کردستان داشتیم، اما اکنون با تعرفهای که قرار دادند با کاهش شدید صادرات این محصول مواجه هستیم.
ویسی ادامه داد: تولید گیوه در استان کرمانشاه به سطح قابل قبولی رسیده است که هم بخشی از صادرات را پوشش میدهد و هم در داخل کشور مورد استفاده قرار میگیرد.
مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری کرمانشاه هم میگوید برای فروش محصولات گیوه در داخل استان فروشگاهها و بازارچههایی ایجاد کرده ایم و در شهر روانسر به عنوان دروازه اورامانات نیز تا دوماه آینده بازارچه محلی راه اندازی خواهد شد.
امید قادری افزود: در تلاشیم در هر شهر بازارچههای محلی راه اندازی کنیم که دراینده نزدیک در شهر سنقر ودالاهو نیز با اعتبار دو میلیارد تومانی این بازارچهها راه اندازی میشود که در هر بازارچه بستههایی از کل محصولات صنایع دستی عرضه میشود.
برای ارتقا تولید، صنعتگران اموزشهای پیشرفته فرا میگیرند
به گفته او امسال دو دوره اموزشی در روستاهای پاوه برای ۶۰ نفر برگزار شده است.
اموزشها به دو دسته مبتدی و پیشرفته تقسیم میشود که آموزشهای پیشرفته برای صنعتگران مشغول به کار با هدف ارتقا کیفیت تولیدات برگزار میشود.
*گزارشگر: زهره زندیه