پخش زنده
امروز: -
کارشناس مسائل آفريقا گفت: حضور طولانی نیروهای فرانسوی در مالی، فرانسه را به قدرت اشغالگر تبدیل میکند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از فرانس بيست و چهار، از نظر خبرنگار و کارشناس مسایل آفریقا، طولانی شدن حضور ارتش فرانسه در مالی موجب میشود که مردم به نظامیان فرانسوی به چشم نیروهای اشغالگر نگاه کنند.
دو نظامی فرانسوی که در چهارچوب عملیات برخان در مالی حضور داشتند، بر اثر انفجار بمب دست ساز کشته شدند. یک نظامی دیگر نیز مجروح شد. این بمب در مسیر حرکت این نظامیان در منطقه تسالیت در نزدیکی مرز مالی و الجزایر منفجر شده است.
مجری از لوئیس ماگلوآر کومایو Louis Magloire Komayou خبرنگار پرسید: از ۶ سال پیش تاکنون ۴۵ نظامی فرانسوی در مالی کشته شده اند. نیروهای برخان کنترل اوضاع را در دست دارند، اما افزایش تلفات پایان نیافته است. نظر شما در این باره چیست؟
کومایو پرسید: همیشه وقتی یک عملیات نظامی طولانی میشود، این خطر وجود دارد که این نیروها، اشغالگر قلمداد شوند. از طرف دیگر این خطر هم وجود دارد که این نیروها به اهداف تعیین شده دست پیدا نکنند. اکنون احساس ناامیدی ایجاد شده است. به رغم کودتای هجدهم ماه جاری و به رغم تمایل گروه پنج ساحل به ادامه همکاری با فرانسه، کشته شدن نظامیان از پیچیدگی اوضاع حکایت دارد.
مجری پرسید: آیا راهکار سیاسی وجود دارد؟ نظامیان کودتاچی به وعدههای خود مبنی بر واگذاری قدرت به غیرنظامیان عمل خواهند کرد؟
کومایو پاسخ داد: تا این لحظه کودتاچیان گفته اند که خواهان انتقال حکومت در دورهای سه ساله هستند. برخی بر این باورند که سه سال برای انتقال حکومت زمان زیادی است. اما نظامیان پیشنهاد کرده اند که انتقال حکومت توسط یک نظامی یا یک غیرنظامی هدایت شود. البته وقتی گفته میشود یک غیرنظامی، منظور یک نظامی بازنشسته است. رایزنیها و دیدارها با نیروهای سیاسی، تشکل ام ۵ ار اف پ (ائتلاف مخالفان) و همچنین مقامات سابق مالی آغاز شده است. باید دید که آیا این اتفاق خواهد افتاد. نباید فراموش کرد که سازمان اقتصادی کشورهای غرب آفریقا قرار است تشکیل جلسه بدهد. باید دید که نظر سران این سازمان در مورد این که انتقال حکومت آنطور که نظامیان میگویند انجام خواهد شد یا نه، چیست.
مجری پرسید: به رغم شکست نظامی گروههای افراط گرا، چه چیزی باعث شده این افراط گرایان قادر به ادامه فعالیتهای شان باشند؟
کومای پاسخ داد: مالی کشوری بسیار ضعیف است. شاید بتوان گفت که مالی ضعیفترین عضو گروه پنج ساحل است. بورکینافاسو، نیجر و مالی بیشتر از سایر کشورهای عضو، به گروه پنج ساحل مربوط میشوند. این سه کشور بیشتر از سایر کشورها تحت تاثیر افراط گرایی و تروریسم مرتبط با افراط گرایی قرار گرفته اند. به همین دلیل کشورهای عضو گروه پنج ساحل، سازمان ملل، اتحادیه آفریقا و سازمان اقتصادی کشورهای غرب آفریقا برای دفع افر اط گرایان و متوقف کردن فعالیتهای شان که در مالی بسیار شدت گرفته، میبایست تلاشهای شان را روی مالی متمرکز کنند. این خطر وجود دارد که اوضاع مالی به کشورهایی که زمینه فعالیت افراط گرایان را دارند، سرایت کند.
مجری گفت: آیا شما میگویید که مالی به ضعیفترین کشور عضو گروه پنج ساحل تبدیل شده، این بحران بیانگر ضعف حکومت مالی است و حکومت اصلیترین مسئول این اوضاع است؟
کومایو گفت: قطعا در راس ارتش و در طبقه سیاسی فساد زیادی وجود دارد. توافقنامه الجزایر منعقد شد تا در جنبش طوارق که خواستار استقلال شمال کشور را دارند، احساس خوبی ایجاد کند. اما به رغم تمامی این تلاشها همه منتظر نتیجه هستند. متاسفانه مادامی که طرفهای مختلف حسن نیت نداشته باشند، تمامی شرکای مالی از جمله فرانسه و سازمان اقتصادی کشورهای غرب آفریقا قادر نخواهند بود چیزی را تغییر دهند. این مبارزهای نظامی و قبل از آن، نبردی اجتماعی و نبردی برای توسعه است. چرا که این مناطق حساس میکنند که توسط حکومت مرکزی در باماکو به حال خود رها شده اند. به همین دلیل است که آنها سلاح در دست گرفته اند. این گروهها در جریان مبارزه نظامی با دریافت سلاح از مبدا لیبی تقویت شده اند. به این ترتیب وضعیتی لاینحل ایجاد شده است. نمیتوان فساد را به یک گروه خاص یا گروهی دیگر نسبت داد. در چنین شرایطی یافتن هر چه سریعتر یک راه حل ضروری است.
مجری پرسید: آیا سیاست نهادهایی همچون صندوق بین المللی پول و یا سیاست اعمال شده توسط کشورهای غربی از جمله فرانسه در ضعیف شدن مالی دخیل بوده اند؟
کومایو پاسخ داد: بله. قطعا. دولت مالی به دلیل برنامه بخشش یا تاخیر در بازپرداخت بدهیها تضعیف شده است. این برنامه میدان مانور مالی را در قیاس با سایر کشورهای آفریقایی محدود کرده است. قیمت مواد اولیه که در بازارهای جهانی به شدت کاهش یافته نیز دلیل ضعف این کشور بوده است. فرانک آفریقا در آستانه محو شدن قرار گرفته است. کاهش ارزش فرانک آفریقا، قدرت خرید مردم مالی را ۵۰ درصد کاهش داده است. همه اینها موجب شده که بخشهایی که در اولویت قرار دارند، مثل بخش آموزش، بهداشت، جذب نیرو و سرمایه گذاریهای دولتی، از این پدیدههای بزرگ اقتصادی دچار آسیب شوند و مردم مالی تاوان سنگینی بابت آن میپردازند.
عملیات نظامی فرانسه در مالی ادامه مییابد
ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه روز یکشنبه گفت: فرانسه به عملیات نظامی خود در کشور مالی که دو سرباز فرانسوی یک روز قبل در این کشور کشته شدند، ادامه خواهد داد.
لودریان در مصاحبه با رادیو فرانس اینتر گفت: جایی برای تسلیم شدن نیست و برای تضمین امنیت ما و امنیت کشورهای دیگر در این کشور میجنگیم.