گزارش مکتوب :
جهش تولید در بخش کشاورزی با افزایش "کشت گلخانه ای"
کشت به شیوه گلخانه ای امروز یک انتخاب مطمئن است.90 درصد صرفه جویی در مصرف آب و تولید 10 برابری فقط بخشی از فواید کشت به این شیوه است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ، بخش کشاورزی از آنجاییکه وظیفه تامین غذای مردم را برعهده دارد جزو با اهمیت ترین بخش ها و حیاتی ترین آنها به شمار می رود.بخش کشاورزی وظیفه تامین مواد اولیه غذایی را برعهده دارد ، هرگونه مشکلی در این بخش مستقیم در امنیت غذایی و سلامت مردم تاثیرگذار است و بکارگیری هرگونه روشی برای افزایش و بهره وری تولید می تواند بقیه بخش ها را به حرکت درآورد.استفاده از روش های جدید کاشت و داشت و برداشت به طور مستقیم در بخش کشاورزی مهم و تاثیرگذار است. با توجه به اهمیتی که این بخش دارد به نظر می رسد که باید جزو به روزترین بخش ها باشد و از دانش روز در ان استفاده شود.استفاده از کشت گلخانه ای از جمله شیوه های نوین کشت به شمار می رود که دارای مزایای زیادی است و باید مورد توجه مسئولان و بهره برداران قرار گیرد.
اگرچه ابتدا در گلخانه همانطور که از نامش پیداست گل پرورش داده می شد اما به مروز زمان علاوه بر گل محصولات دیگری هم به کشت ر این محیط اضافه شد.
به گفته سرپرست وزارت جهادکشاورزی بیش از ۱۷ هزار و ۴۰۰ هکتار گلخانه در سطح کشور وجود دارد که میزان تولیدات گلخانه ای سبزی و صیفی سطح کشور دو میلیون و ۷۰۰ هزار تن است . در حال حاضر ۷۰ درصد از محصول خیار کشور از طریق گلخانه ها تولید می شود و گوجه فرنگی و گیاهان دارویی عمدتا از دیگر محصولات تولیدی گلخانه هاست.
آقای کشاورزپیش بینی کرده سالانه ۴ هزار هکتار احداث و توسعه گلخانه در سطح کشور ایجاد شود.
مزایای کشت به شیوه گلخانه ای
کشت گلخانه ای دارای مزایای زیادی است که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش مدیریت تولید در کشت گلخانه ای
یکی از مهم ترین مزایای کشت گلخانه ای مدیریت بالای این نوع کشت است.در این نوع کشت همه چیز تا حدود زیادی تحت مدیریت و کنترل قرار دارد.آفات و بیماریها در این کشت تحت کنترل قرار دارد و میزان دما را می توان تنظیم کرد و از سرمازدگی و گرمازدگی گیاهان جلوگیری کرد.استان همدان از جمله استانهای سرد کشور به شمار می رود که همین امر موجب سرمازدگی و گاهی گرمازدگی محصولات کشاورز می شود و روند تولید را مختل می کند. در این نوع کشت مصرف آب به شیوه مکانیزه صورت می گیرد و از هدر رفت آب جلوگیری می شود و به گفته کارشناسان کشاورزی در مجموع مصرف آب را تا یک دهم کاهش می دهد.
افزایش مصرف و ضرورت بالا بردن تولیدیکی از نکات مهمی که در خصوص محصولات کشاورزی وجود دارد بحث کمبود زمین های مرغوب و بالا رفتن جمعیت و نیاز به محصولات تولیدی بیشتر است. با گسترش جوامع و کمبود آب و زمین این نیاز محسوس تر شده است .به نظر می رسد با توسعه کشت گلخانه ها می توان بر برخی از مشکلات غلبه کرد . در این روش می توان در زمینهای به نسبت کوچک محصولات بیشتری را برای جامعه مصرف تولید و به بازار عرضه کرد.
گلخانه و جلوگیری از سرمازدگی وخشکسالی
یکی از مزایای گلخانه ها مدیریت مصرف آب در زمان خشکسالی یا کمبود منابع آبی است ، این درحالی است که گلخانه ها در زمان فصل سرما وسرد شدن ناگهانی هوا می تواننداز خرابی محصولات بر اثر سرمازدگی جلوگیری کنند.
آبان ماه سال گذشته بود که مدیر سابق جهاد کشاورزی شهرستان همدان از کاهش تولید محصولات باغی به 37 هزار تن در سال بر اثر سرمازدگی خبر داد.
آقای فضلی دراین زمینه گفت: " تولیدات محصولات باغی در استان سالانه 72هزار تن است که در سال 98 با توجه به سرمازدگی در فصل بهار میزان تولیدات محصولات باغی به 37 هزار تن رسید".
او افزود : " سرمازدگی وکاهش بارندگی ازجمله عللی است که بر کاهش میزان تولید استان تاثیر می گذارد."
افزایش تولید در کشت گلخانه ای
در کشت گلخانه ای میزان تولید افزایش می یابد.یکی از علل این افزایش تولید تولید چهار فصل در گلخانه است. به عبارت دیگر بجای یک یا دو بار کشت که در زمین های زراعی و کشاورزی صورت می گیرد در گلخانه می توان در همه فصول اقدام به تولید محصول کرد که در مجموع هم میزان تولید محصول در مقایسه با شیوه سنتی بالا می رود و هم اینکه در همه فصول محصولات تولیدی در دسترس است که مصرف کننده با قیمت کمتر و مناسب تری محصولات غیر از فصل را تهیه و مصرف می کند. به گفته مدیر باغبانی جهاد کشاورزی استان در کشت به روش گلخانه شاهد افزایش 10 برابری میزان تولید هستیم".
نسرین دانشمند،کارشناس کشاورزی با بیان اینکه سطح اشغال شده زمین در فضای آزاد حدود 10 برابر و میزان مصرف آب حدود 12 برابر کشت گلخانه ای است می گوید:" این در حالی است که نسبت عملکرد سالانه کشت گلخانه ای حدود 10برابر کشت فضای آزاد است که با اتخاذ شیوه های جدیدتر رسیدن به ارقام بالاتر نیز امکان پذیر است".
اقبال بهره برداران به کشت گلخانه ای
کشت گلخانه ای به علت داشتن مزایای زیادی که دارد مورد اقبال کشاورزان و بهره برداران قرار گرفته است .در حال حاضر روند تقاضا و ایجاد گلخانه در استان همدان رو به افزایش است .
آقای زمانی، معاون فرماندار همدان با بیان اینکه قرار است یک سایت بزرگ گلخانه در این شهرستان ساخته شود می گوید : " این شهرک گلخانهای در 25 هکتار در شهرستان همدان ساخته میشود".
آقای اسماعیلی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کبودراهنگ هم با بیان اینکه در حال حاضر 32 واحد فعال با سطحی حدود 19 ونیم هکتار در این شهرستان در حال فعالیت است می افزاید:" حدود 6 هکتار هم در حال ساخت است و 21 پرونده با سطحی حدود 11 هکتار در بانک مراحل مختلف اخذ وام را می گذرانند که امیدواریم هر چه زودتر به نتیجه برسد".
فرماندار نهاوند هم از احداث ۳۰ هکتار گلخانه تا پایان سال در نهاوند خبر داده و گفته گلخانه هیدروپونیک نهاوند برای کشت صیفیجات جنبه صادرات دارد و درز مرحله نخست برای ۵۰ نفر مستقیم و ۱۰۰ نفر غیرمستقیم اشتغال پیش بینی شده است.
آقای ناصری با اشاره به سند توسعه شهرستان در بخش کشاورزی می گوید:" از یک سال و نیم گذشته بر اساس سند توسعه راهبردی شهرستان برای هرسال احداث ۷ هکتار طرح گلخانهای در نظر گرفتهشده است."
او ادامه می دهد :"با برنامهریزی انجامشده تا پایان سال ۱۴۰۰ بر اساس سند توسعه شهرستان باید ۲۱ هکتار تحویل داده شود".
آقای درویشی ، فرماندار اسدآباد هم از زمینه سازی برای ایجاد 140 هکتار گلخانه در این شهرستان خبر داده و گفته دو سرمایه گذار قرار است یکی در منطقه چهاردولی با 100 هکتار و یکی در منطقه بهراز با 40 هکتار گلخانه ایجاد کنند".
مسئول امور باغبانی اداره جهاد کشاورزی استان هم در این زمینه می گوید :"شهرک گلخانه ای ۴۰ هکتاری بهراز با اعتبار ۳۰۰ میلیارد ریال و با حداقل ظرفیت اشتغالزایی ۴۰۰ نفر بوده که بر اساس پیش بینی ها ظرف یکسال آینده با ظرفیت کامل افتتاح و به بهره برداری خواهد رسید.
آقای شهبازی با بیان اینکه برای اولین بار در کشور در طرح فوق سیستم CCHP (پرورش هیدروپنیک شاسی ) اجرا خواهد شد می افزاید :"در این روش ضمن تولید برق،حرارت و سرما،باران و نزولات بارشی جمع آوری و از آن استفاده بهینه می شود".
همچنین قرار است برای شهرک گلخانه ای ۱۰۰ هکتاری منطقه چهاردولی اسدآباد نیز ۷۵۰ میلیارد ریال اعتبار هزینه و۱۲۰۰ نفر اشتغالزایی شود.
وضعیت کشت گلخانه ای در استان همدان
روند کشت گلخانه ای در سالهای گذشته شتاب خوبی گرفته است . به گفته مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان تا پایان سال گذشته 320 واحد کشت گلخانه ای به مساحت 132 هکتار در استان مشغول فعالیت بودند و امسال هم تاکنون 15 هکتار جدید به این میزان افزوده شده است".
آقای شهبازی با بیان اینکه به ترتیب بیشترین میزان گلخانه در شهرستانهای همدان ، رزن و کبودراهنگ قرار دارند ، می افزاید:"علاوه بر این هم اکنون ۸۰ هکتار گلخانه دیگر در استان برای بهره برداری پیش بینی شده است".
او با اشاره به تولیدات گلخانه های استان می افزاید:" در این گلخانه ها سالانه 46 هزار تن انواع محصولات گوجه فرنگی، خیار ، فلفل دلمه و انواع سبزیجات برگی ، توت فرنگی، گلهای شاخه بریده تولید و به بازار عرضه می شود".
این مقام مسئول ادامه می دهد :"در حال حاضر 450 هکتار شهرک گلخانه ای در استان در مراحل مختلف مطالعه، طراحی و واگذاری قرار دارد".
رئیس سازمان جهاد کشاورزی همدان هم با اشاره به چشم انداز و اولویت کشت گلخانه ای در استان می گوید:" افزایش سطح زیر کشت گلخانهای از کارهای مهم و راهبردی برای جهش تولید در استان است و در سند توسعه سه ساله استان، هرسال۷۰ هکتار به ظرفیت موجود افزوده میشود".
آقای رضوانی جلال ، از تدوین سند توسعه سه ساله استان برای جهش تولید خبر داده و می افزاید :" درخواست متقاضیان برای ایجاد 167 هکتار گلخانه به بانک معرفی شده است".
ایجاد اشتغال مناسب و حضور فارغ التحصیلان
یکی از مزایای ایجاد گلخانه ایجاد اشتغال مناسب در این بخش است. به گفته معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان هر گلخانه به ازای هر هکتار میتواند حداقل برای۱۰نفر اشتغال ایجاد کند.نکته مهم در تولید اشتغال هم این است که در این نوع کشت بیشتر کارشناسان و فارغ التحصیلان رشته کشاورزی مشغول کار می شوند که همین در مقایسه با شیوه سنتی که معمولا بیشتر افراد با میانگین سواد کمتر مشغول کارند، هم در کیفیت تولید و هم بهره وری بسیار تاثیرگذار است.
به طور نمونه آقای "صدرا صیروفی" یک گلخانه دار همدانی با مدرک کارشناسی در حوزه تولیدات گیاهی است که در سه هزار مترمربع صیفی جات تولید می کند . او می گوید :" در این گلخانه برای چهار نفر مستقیم و 12 نفر غیر مستقیم شغل ایجاد شده است".
"بهروز فروزانفر"، کارشناس مسئول گلخانههای سازمان جهاد کشاورزی همدان هم در مورد اشتغال فارغ التحصیلان در گلخانه ها می گوید:" بیش از 55 درصد از گلخانهداران این استان فارغالتحصیلان دانشگاهی هستند" .
به گفته مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان در حال حاضر هزارو 450 نفر به طور مستقیم و به میزان سه برابر این عدد به طور غیر مستقیم در این گلخانه ها مشغول فعالیتند".
مشکلات گلخانه داران
البته با وجود حمایت هایی که دولت از ایجاد گلخانه به عمل می آورد اما همچنان برخی نارسایی ها گلخانه داران و کشت گلخانه ای را تهدید می کند. عدم ثبات بازار، نبود امکانات و تأسیسات سردخانه ای و حمل و نقل، گرانی بیش از حد نهاده های تولید و ناپایداری صادرات از عمده ترین مشکلات گلخانه داران است که با سازماندهی مناسب می توان با محصولات گلخانه ای بازارهای روز کشورهای منطقه را در اختیار گرفت.
از جمله مهم ترین مشکلات کشت گلخانه ای می توان به موارد زیر اشاره کرد.
پویا نبودن تشکل گلخانه داران
یکی از نیازهای اساسی در بحث گلخانه فعال بودن تشکلی برای گلخانه داران است.با وجود تشکل راحت تر و منسجم تر می توان مشکلات را پیگیری کرد و تصمیم گیری های بهتری ارائه داد.در نبود و یا کم کاری تشکل هر کسی برای خود اقدام به کاشت و داشت و برداشت می کند و خود باید مشکلاتش را پیگیری کند که ممکن است خیلی دیر به نتیجه برسد.وجود تشکل همچنین می تواند گلخانه داران را هنگام فروش محصولات و تهیه نهاده های تولید یاری کند.
آقای شهبازی ، مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان با بیان اینکه جای خالی تشکلی فعال در بخش تولیدکنندگان محصولات گلخانهای احساس میشود ، معتقد است : " این تشکلها یقیناً در عرضه مستقیم محصول تأثیرگذار خواهند بود".
عدم تناسب عرضه و تقاضا و نداشتن الگوی کشت
یکی از مهم ترین مشکلاتی که گلخانه داران با آن مواجه هستند به نداشتن الگوی کشت و عرضه و تقاضا باز می گردد. البته نداشتن الگوی کشت مشکلی است که سالیان سال است بخش کشاورزی را دچار مشکل کرده است.اینکه هر از چند گاهی قیمت یک محصولی سر به فلک می گذارد و قیمت یک محصولی به پایین ترین حد خود می رسد نشان از این است که کشاورز یک الگوی کشتی ندارد که بر اساس آن اقدام به تولید کند.لذا در نبود الگوی کشت هر کشاورز با فکر و نظر خود اقدام به تولید می کند که در بیشتر اوقات فکر و تحلیل او با تقاضای بازار جور نمی آید و موجب زیان دیدن کشاورز می شود و چه بسا محصول خود را زیر قیمت تولید باید به فروش برساند.جهاد کشاورزی در این زمینه می تواند با یک برنامه ریزی منسجم و برآورد نیاز بازار داخلی و خارجی کشاورزان را جهت دهی و ساماندهی کند.این اقدام می تواند بازار را متعادل نگه دارد و هم به نفع تولید کنند باشد و هم به نفع مصرف کننده.
آقای "صدرا صیروفی" یکی از گلخانه داران همدان در این زمینه می گوید:"جهاد کشاورزی متأسفانه درخصوص ارائه الگوی کشت برنامهای ندارد و اغلب گلخانهداران در نبود الگوی کشت بر مبنای تجربه خود اقدام به کشت محصول میکنند".
او در نبود الگوی کشت یکی از راههای غلبه بر مشکل تک محصولی را خروج از کشت تک محصولی عنوان می کند و می گوید:"نوع کشت گلخانهای بنده تلفیقی است و خوشبختانه 12 نوع محصول در گلخانهام کشت میکنم و این درحالی است که اغلب گلخانههای استان تکمحصولی هستند".
"مهرداد زمانیفر" دیگر گلخانه دار همدانی هم یکی از مهم ترین مشکلات را عرضه و تقاضای محصول می داند و می گوید:" متأسفانه تاکنون چیزی بهعنوان الگوی کشت از سوی جهاد کشاورزی به ما ابلاغ نشده است و این نهتنها در گلخانه، بلکه در دیگر بخشهای کشاورزی نیز یک الزام است.
او می افزاید:" از آنجایی که اغلب محصولات گلخانهای صادر میشوند، با بروز مشکلاتی در عرصه صادرات و بسته شدن مرزها بهخصوص مرز کشور عراق، از سال گذشته در این بخش دچار مشکل شدهایم".
البته آقای شهبازی ، مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان در این زمینه معتقد است :"گلخانهدار وقتی میخواهد محصولی را کشت کند، میبایست بازارهای داخلی و خارجی آن را بشناسد و از آنجایی که سطح زیر کشت گلخانهها محدود است، خود به خود منجر به رعایت الگوی کشت میشود".
ضرورت بالا بردن استاندارد و نظارت بر محصولات تولیدی
از آنجایی که از کشت گلخانه ای به علت چهار فصل بودنش می توان برای صادرات بهره گرفت لازم است که کیفیت محصولات تولیدی بالا برود. یکی از مشکلاتی که در کشت گلخانه ای وجود دارد بعضا به استاندارد پایین محصولات تولید شده باز می گردد . با نظارت مستمر بر فعالیت گلخانه داران و برگزاری کلاس های آموزشی مداوم می توان تا حدود زیادی بر میزان کیفیت محصولات افزود و زمینه صادراتی کردن محصولات را بیش از پیش فراهم کرد.
آقای صیروفی، گلخانه دار در این زمینه معتقد است:"شرکتهای مطرح در حوزه صنایع غذایی اغلب از استاندارد نبودن محصولات گلایهمندند و محصول مورد نیاز را از دیگر استانها تأمین میکنند که یکی از علل مهم در این خصوص کمسوادی و حتی بعضاً بیسوادی افراد شاغل در این فضا به استاندارد و فاکتورهای مؤثر در تولید محصولات گلخانهای است".این گلخانه دار می افزاید:" برندهای مطرح در عرصه صنایع غذایی به علت صادرات محصول میبایست محصول استاندارد تهیه کنند، این درحالی است که اغلب گلخانهداران با این مقوله آشنا نیستند".
در این زمینه نظر مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان را جویا شدیم که او از استاندارد بودن محصولات گفت و اینکه جهاد کشاورزی بر تولید محصولات مستمر نظارت می کند.آقای شهبازی البته یادآور شد که استاندار اجباری در این زمینه وجود ندارد.
کاهش طعم واقعی محصولات گلخانه در مقایسه با کشت زمینی
یکی از مسائلی که بیشتر در میان مردم دهن به دهن می شود بحث طعم محصولات تولیدی در گلخانه در مقایسه با کشت زمینی و در فضای باز است.اگرچه محصولات گلخانه ای به گفته مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان دارای استانداردهای لازم برای مصرف است اما باید گفت که طعم واقعی و تفاوت بین این دو کشت را نمی توان نادیده گرفت.آقای اکبری، یکی از شهروندان اگرچه معتقد است محصولات گلخانه ای خیلی شیک و مجلسی هستند اما بیشتر اوقات خیلی طعم ندارند . یکی از کارشناسان گیاهی در این خصوص با تایید این موضوع معتقد است :"شاید یکی از مهم ترین علل این تفاوت طعم به فرایند تولید در این دو شیوه بازگردد یکی در فضای گلخانه و به دور از شرایط طبیعی تولید همچون آفتاب و باد و هوای آزاد و دیگری در شرایط ساخته شده و تحت کنترل که می توان نام این محیط را محیطی مصنوعی گذاشت".خانم میرزایی علت دیگر این تفاوت را در مصرف چند باره از خاک بیان می کند و می افزاید:"در شیوه طبیعی در طول سال یک یا نهایت دو نوبت از خاک، محصول برداشت می شود در گاهی هم زمین در وضعیت آیش قرار می گیرد و خاک برای تولید بعدی به استراحت می پردازد در حالی که در کشت گلخانه مدام در حال تولید است و مواد مغذی خاک بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد که این در طعم واقعی محصول اثر می گذارد".
وجود سود جویان و دلالان
یکی دیگر از مشکلاتی که گلخانه داران همچون سایر کشاورزان با آن دست به گریبانند به وجود واسطه ها و دلالانی باز می گردد که سود اصلی را به جیب می زنند.عدم شناخت بازار توسط کشاورز موجب می شود محصول خود را به قیمت پایین به دست واسطه ها بسپارد و او با انبار کردن و کنترل بازار با چندین برابر قیمت در بازار بفروشد. یک تولید کننده هم نداشتن سردخانه را مهم ترین مشکل توزیع قارچ خود می داند و می گوید:"چون ما در خانه سردخانه نداریم مجبوریم محصول خود را در دو روز بفروش برسانیم وگرنه فاسد می شود".
آقای محمدی می افزاید:" بازاریابی در طول مدت دو روز برای ما بسیار سخت است و تا تولید کنندگان با برندهای معروف مانده اند کسی رغبت به خرید محصول ما نمی کند".
آقای شهبازی ، مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان با بیان اینکه تولیدکنندگان می توانند در زمینه تولید و فروش مشرکت بالایی با هم داشته باشند و محصولات خود را مدیریت کنند می افزاید:"جهاد کشاورزی در زمینه کشت و فروش دخالتی ندارد ولی می تواند زمینه های لازم را در این موارد فراهم کند".
این مقام مسئول در خصوص فروش محصولات گلخانه داران هم می گوید:" آمادگی داریم در هر شهرستان در قالب سازمان تعاون روستایی غرفه هایی را ایجاد کنیم تا گلخانه داران محصولات خود را مستقیم به دست فروشندگان برسانند".
ضرورت بیمه سازه و محصولات تولیدی
یکی دیگر از ضروریات کشت به شیوه گلخانه ای به بیمه کردن سازه گلخانه و محصولات تولیدی باز می گردد که گاهی به علت برخی حوادث موجب خسارت های جبران ناپذیر به گلخانه داران می شود.سیل، آتش سوزی، سرما و گرما زدگی به علت قطع برق و گاز ، کلخانه داران را با مشکل مواجه می کند. بیمه کردن محصولات و سازه های گلخانه باید در دستور کار گلخانه داران قرار گیرد.
آقای زمانی فر گلخانه دار درخصوص بیمه محصولات و سازه گلخانهها معتقد است:" فرآیند کار مقرونبهصرفه نیست، زیرا محاسبات درخصوص بیمه محصولات براساس متر مربع بوده و این درحالی است که این روند با هزینه تولید و فروش محصول ما همخوانی ندارد".
اوبا بیان اینکه پیگیرهای ما برای حل مشکلات ازطریق جهاد کشاورزی راه به جایی نبرده است، می افزاید:" درخصوص بیمه سازه هیچکدام این فضا را نمیپذیرند".
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان درخصوص گلایهمندی از فضای بیمه محصول و سازه می گوید:" خوشبختانه میزان آسیبدیدگی فضای گلخانهها (محصول و سازه) ناچیز است و همچنین از طرفی اشکالات شرایط و ضوابط بیمه و تعرفههای کشوری هرازگاهی مورد بازنگری قرار میگیرد".
حمایت های دولت از گلخانه داران
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان در مورد حمایت های دولت از گلخانه داران می گوید:" این حمایت ها در بخشهای فنی، نظارت، طراحی و ساخت انجام می شود. بخش دیگر این حمایت فنی پس از تاسیس گلخانه با معرفی ناظران کشاورزی، کلاسهای آموزشی و اطلاعرسانیهای به موقع انجام خواهد شد".
آقای شهبازی می افزاید: "ردیف تسهیلات بانکی برای حمایت از سرمایهگذاری در این بخش برای متقاضیان فراهم است و از آنجایی که مزیتهای فراوانی برای سرمایهگذاران در این بخش وجود دارد، یقیناً طی چند سال آینده شاهد آن خواهیم بود".
آقای مهندس فروزانفر،کارشناس امور گلخانه ای جهاد کشاورزی استان هم با بیان اینکه هدف دولت برای فارغ التحصیلان رشته کشاورزی ایجاد اشتغال بوده است می افزاید:"هزینه های زیر بنایی از جمله تامین آب،برق،گاز،و احداث جاده به عهده دولت است واحداث گلخانه نیز به عهده متقاضی می باشد و اعطای تسهیلات بانکی یارانه ای وبیمه محصولات گلخانه ای نیز از حمایت های دولت بوده است.
او همچنین در خصوص مشکلات بازپرداخت تسهیلات گلخانهداران می افزاید:" دولت در این راستا اقداماتی را انجام داده که از جمله آن میتوان به ماده 28 قانون بودجه اشاره کرد که طبق این ماده بانکها موظفند برای بازپرداخت تسهیلات استمهال کنند".
آقای فروزانفر برگزاری کلاس های مختلف در طول سال و ارائه آموزش های لازم به متقاضیان را از دیگر امکانات ارائه شده به گلخانه داران برمی شمارد.
همچنین دولت نیز امکاناتی در اختیار گلخانه داران قرار می دهد از جمله وسایل جدید گلخانه ای که به بازار عرضه می شود دولت به صورت امانت در اختیار آنان می گذارد تا با نحوه استفاده آن آشنا شوند وسپس می توانند آن را خریداری کنند.پرداخت 50 درصد حق بیمه نیز از دیگر کمک های دولت است.
مشکل تامین سوخت در گلخانه هایکی دیگر از مشکلات گلخانه داران مشکل تامین سوخت است.بویژه اینکه با هدفمندی یارانه ها تامین سوخت برای آنها مشکل تر هم شده است.
کارشناس امور گلخانه ای جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به مشکلات پیشروی گلخانهداران استان همدان می گوید:" تأمین سوخت از مهمترین مشکلات گلخانهها است که این نه تنها مشکل استانی بلکه یک مشکل فرااستانی است و باید در سطح ملی حل شود".
آقای فروزانفر می افزاید:" در راستای حل مشکل سوخت گلخانهداران استان پیگیریهایی از طرف جهاد کشاورزی انجام شده و مکاتباتی با وزارتخانه و استانداری انجام شده که تاکنون نتایجی حاصل نشده است.
او همچنین با بیان اینکه با توجه به هدفمندسازی یارانهها، دولت به گلخانهداران به ازای هر لیتر سوخت مبلغ دو هزار ریال یارانه پرداخت میکند ادامه می دهد:"
همچنین تسهیلاتی برای بهینهسازی مصرف سوخت در نظر گرفته شده که به صورت قرضالحسنه است و گلخانه داران میتوانند با استفاده از این تسهیلات سیستمهای مصرف سوخت را بهینه کنند".
کلام آخر
از آنجایی که در کشت گلخانه ای بسیاری از شریط را می توان تحت کنترل درآورد و از برخی حوادث و وقایع طبیعی خارج از دسترس پیشگیری کرد،در مقایسه با کشت سنتی در فضای باز دارای اهمیت زیادی است. کنترل سرما و گرما ، آفات و کود، کشت چهار فصل، استفاده بهینه از فضای گلخانه از جمله مزایای این نوع کشت است.حضور فارغ التحصیلان کشاورزی به این عرصه بسیار مبارک است هم از جهت اشتغالزایی و هم از جهت مسلط بودن به علم کاشت و داشت و برداشت که هم موجب بالا رفتن کیفیت و هم کمیت محصول خواهد شد.حمایت از کشت گلخانه و برنامه ریزی برای یک الگوی کشت مناسب و ایجاد بازارچه های داخلی و خارجی برای عرضه تولیدات این بخش ضروری است که باید مورد نظر مسئولان جهاد کشاورزی قرار گیرد.