در صنعت طیور
طرح فرمولاسیون و تولید داروهای طبیعی جایگزین آنتی بیوتیکها
طرح فرمولاسیون و تولید داروهای طبیعی جایگزین آنتی بیوتیکها در صنعت طیور در پژوهشکده گیاهان دارویی اجرا شد.
به گزارش خبرنگار حوزه آموزش عالی و دانشگاه گروه علمی فرهنگی و هنری
خبرگزاری صدا و سیما،طرح فرمولاسیون و تولید داروهای طبیعی جایگزین آنتی بیوتیکها در صنعت طیور در پژوهشکده گیاهان دارویی توسط آقای دکتر داراب یزدانی و خانم دکتر فرحناز خلیقی سیگارودی، از اعضای هیأت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، اجرا شد.
آقای دکتر یزدانی، اهداف اجرای این طرح را تولید دانش فنی ترکیبات و فرمولاسیون حداقل ۵ داروی جایگزین آنتی بیوتیکهای مصرفی در صنعت طیور دانست.
خانم دکتر خلیقی سیگارودی درخصوص ضرورت اجرای این طرح عنوان کرد: صنعت طیور کشور با تولید بیش از ۲ میلیون تن گوشت مرغ و تولید بیش از ۷۵۰ هزار تن تخم مرغ مهمترین منبع تولید پروتئینی کشور محسوب میشود، به طوری که نوسانات قیمت ناشی از کاهش تولید در بعضی سالها به دلیل تلفات در مرغداریها که ناشی از برخی بیماریها است، تأثیر زیادی بر روی سبد مصرفی خانوارها گذاشته و مشکلاتی را برای دولتها فراهم کرده است. از طرفی وضعیت کشور در مورد داروهای دامی وابستگی زیادی به خارج از کشور دارد و به ویژه وجود تحریمهای ظالمانه میتواند موجب افت شدید تولید در کشور شود.
آقای دکتر یزدانی افزود: اکنون بیش از ۱۷ میلیون ویال آنتیبیوتیک تزریقی، ۲ هزار تن آنتیبیوتیک خوراکی و یک میلیون کیسهٔ کوچک یک بارمصرف (ساشه) آنتیبیوتیک در کشور تولید و در بیش از هزار و ۴۰۰ داروخانه دامپزشکی در کشور عرضه میشوند. اتحادیه اروپا برای استفاده از آنتیبیوتیکها بهعنوان محرک رشد در طیور محدودیت جدی قائل شده است و همین موضوع باعث شد که به سمت یافتن داروهایی با منشاء طبیعی سوق پیدا کنیم. جایگزینهای آنتی بیوتیک طبیعی (اسیدهای ارگانیک، عصارههای گیاهی (فیتوژنیکها) و پروبیوتیکها) به عنوان بهترین گزینه در صدر روشهای جایگزین قرار دارند.
خانم دکتر خلیقی سیگارودی از دیگر چالشهای موجود در صنعت داروهای دامی را نوع فرمولاسیون به جهت سهولت کاربرد و پایداری دارو دانست و عنوان کرد: پس از دستیابی به دانش فنی و تولید آزمایشگاهی محصول، مراحل مورد نیاز برای اخذ مجوزهای لازم از سازمان دامپزشکی کشور از جمله انجام آزمایشهای فیزیکی و شیمیایی، آنالیز کامل محصول، آزمایشهای میکروبی و انجام آزمایشهای فارمی و پس از آن تولید محصول بهصورت آزمایشی و سپس صنعتی با استفاده از دستگاههایی مورد نیاز این صنعت انجام میشود.