به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان، پویا طالبنیا افزود: این اطلس در برگیرنده اطلاعات۵۰۰ اثر تاریخی، غارهای باستانی، اماکن و مساجد تاریخی، راهها و قلعههای باستانی، معماری تاریخی فرهنگی روستاها بوده که یادگاری از دوران غارنشینی تا دوره قاجار است.
طالب نیا گفت: اطلاعات اطلس در قالب یک نرم افزار در گستره ۷۶ روستای منطقه تاریخی و فرهنگی هورامان استان کردستان در شهرستانهای سنندج، سروآباد و کامیاران است که اطلاعات آن با تلاشهای ۲ ساله هیات باستانشناسی به سرپرستی مسعود صادقی راد انجام شده است.
مدیرپایگاه منظر فرهنگی، تاریخی اورامان افزود: اطلاعات اطلس به صورت دادههای GIS در داخل نرم افزار قرار گرفته شده تا مدیریت سایتهای باستان شناسی این منطقه به صورت علمی و بر پایه تحقیقات و یافتههای باستانشناسی انجام شود.
طالبنیا گفت: نرم افزار اطلس باستانشناسی اورامان کردستان یکی از نقاط قوت پرونده ثبت جهانی شناخته شده و مقرر شده نتایج پژوهشهایی که در این راستا انجام شده فردا سه شنبه در نشست دستاوردهای پژوهشی پایگاههای جهانی و ملی کشور به صورت کنفرانس ارایه و اطلس نیز رونمایی شود.
وی با بیان اینکه ثبت تاریخی منطقه اورامان از سه سال قبل در استان کردستان آغاز و هم اکنون نیز پرونده آن در این استان تکمیل شده است، گفت: قسمتی از این منطقه نیز در استان کرمانشاه واقع شده که اطلاعات مربوط به این استان نیز در دست تکمیل است.
مدیر پایگاه منظر فرهنگی، تاریخی اورمان افزود: پس از اتمام تدوین اطلاعات مربوط به استان کرمانشاه پرونده نهایی در قالب دربرگیری ۲ استان از سوی وزات میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای ثبت جهانی به یونسکو ارسال میشود.
واژه هورامان یا اورامان از ۲ بخش هورا به معنی اهورا و مان به معنای خانه، جایگاه و سرزمین تشکیل شده و در واقع به معنای سرزمین اهورایی و جایگاه اهورا مزدا است.
استان کردستان دارای یک هزار و ۵۱۹ اثر تاریخی شناسایی شده شامل آثار باستانی، غارهای طبیعی، درختان کهنسال، میراث منقول، قنات و مکانهای طبیعی است که ۸۲۸ مورد از این تعداد شامل ۷۶۳ اثر تاریخی، هشت مورد میراث طبیعی، ۴۲ مورد میراث معنوی و هشت مورد میراث منقول است.