ظهر تابستان است.
سایهها میدانند که چه تابستانی است.
سایههایی بی لک
گوشهای روشن و پاک
شهریور است، روزهای گرم تابستان به آخر میرسد و من به روستای ژیوار "هزار ماسولهی کردستان" میروم روستایی که با جنگلهای سرسبز و بکر بلوط محاصره شده است وآنجاست که تراکم باغهای انگور و انجیر و انار شما را یادنشانههای بهشت میاندازد؛ بهشتی بر روی زمین!
در کنار رود زیبا و خروشان سیروان با چند نفر باغدار هم صحبت میشوم ریباز یکی از باغداران، از جوانان تحصیلکرده روستای ژیوار است که بعد از تمام کردن تحصیلات دانشگاهیش، بهمراه پدرش به باغداری مشغول است، او میگوید: کردستان ظرفیتهای ویژهای در زمینه کشاورزی دارد که میتواند نه تنها اقتصاد استان، بلکه اقتصاد کشور را نیز تحت تاثیر قرار داد.
ریباز، فارغ التحصیل رشته کشاورزی است و با بازگو کردن مطالب یکی از استادانش درباره ظرفیتهای بالقوه کردستان، میگوید کردستان، به لحاظ دارا بودن پتانسیلهای خوب از جمله آب و خاک و معادن میتواند در زمینه تولیدات صنعتی رشد و توسعه یابد چرا که ظرفیتها و استعدادهای استان کردستان برای توسعه بسیار بالاست و با سرمایه گذاری بر روی این ظرفیتها میتوان استان را به توسعه رساند.
کاک ریبوار، پدر ریباز هم میگوید: با وجود توانمندیهای بخش کشاورزی و باغداری کردستان، متاسفانه هنوز در این استان، اکثر محصولات تولیدی به صورت خام به فروش میرسد و جای خالی صنایع تبدیلی همچنان خالی ست.
بعد از شنیدن صحبتهای کاک ریبوار و پسرش باز هم به میان کشاورزان و باغداران چند روستای دیگر میروم تا نظرات آنها را در این باره جویا شوم.
یکی از باغداران که در قلیان روستایی نزدیک سنندج مشغول باغداری است میگوید: به دلیل کمبود و نبود صنایع تبدیلی و فرآوری در استان سالانه چندین هزارتن از انواع میوهها با کیفیت عالی با قیمتهایی بسیار کم برای تهیه به کمپوت و تبدیل به صنایع خوراکی دیگربه دیگر استانها فروخته میشود در حالیکه اگر چنین صنایع تبدیلی در استان وجود داشت بهتر میتوانستیم کار کنیم و مشکلاتمان نیز کمتر میشد.
کاک خلیل میگوید: کشاورزان زحمت زیادی میکشند، ولی زمان برداشت محصولات به دلیل نبود صنایع تبدیلی و اینکه محصولاتشان از بین نرود مجبورند آن را با قیمت کم به دیگر شهرها بفروشند.
یکی از باغداران که همسایه کاک خلیل بود، میان صحبتهای ما سر رسید و با تأیید گفتههای کاک خلیل گفت: در حال حاضر چندین فرزند تحصیل کرده دارم که همگی بیکار هستند و با خریدن این باغ سعی کرده ام که تا حدودی برای آنها شغلی فراهم کرده باشم، ولی در صورتی که دولت با دادن وامهای کم بهره به ما کمک میکرد میتوانستیم با راه اندازی واحدهای تبدیلی کوچک هم از بیکاری کاسته باشیم و هم محصولاتمان را نیز با سود بیشتری میفروختیم و به بازار عرضه میکردیم.
به شیروانه یکی از روستاهای کامیاران رفتم، مامه رحیم یکی از ۷۰ هزار باغدار استان کردستان است که امسال در بیش از ۴۳ هزار هکتار باغ، نهال کاشته اند.
مامه رحیم میگوید: سالانه چندین هزار تن توت فرنگی برداشت میکند که متأسفانه با توجه به نبود صنایع تبدیلی وبستهبندی مدرن، این محصول به صورت خام به استانهای دیگر از جمله تهران، تبریز وخراسان صادر میشود و با برند همان استان در کشور یا در خارج از کشور توزیع میشود.
او میگوید: اگر این صنعت در شهرستان کامیاران وجود داشت، با توجه به کیفیت بالای آن میتوانستیم با برند این استان و با بستهبندی مدرن به جاهای دیگر صادر کنیم که در این صورت ارزش افزوده بیشتری خواهد داشت و به اشتغالزایی استان کمک میکرد.
در کردستان به جز محصولات باغی محصولات زراعی مانند سیب زمینی و تولیدات جالیزی مانند خیار هم تولید میشود که همه آنها بدون ارزش افزوده، برای فرآوری به استانهای دیگر و حتی خارج از کشور میرود.
زاهد حاجی میرزایی مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان گفت: راه اندازی صنعت فرآوری وبسته بندی برای محصولات ۴۳ هزار و ۶۰۰ هکتاری باغات استان کردستان این استان را متحول میکند.
وی گفت: پیش بینی میشود امسال بیش از ۳۰۰ هزار تن محصول از باغات استان برداشت شود که اگر صنایع تبدیلی در استان داشتیم، بیش از نیمی از آن بصورت خشکبار به استانها و کشورهای دیگر صادر میشد.
شهریارحنیفی مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان گفت: کردستانیها در پنج ماهه امسال با صادرات بیش از ۹۰ میلیون دلاری صنایع تبدیلی بصورت سنتی (ژل رویال، عسل و فرآوردههای آن، چرم و فرآوردههای چرمی، صنایع چوب) و به وزن ۷۰ هزارتن، توانمندیها وظرفیتهای این استان را با تولید وارز آوری برای کشورمان به اثبات رساندند که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۵ درصد افزایش داشته است، و اگر صنایع تبدیلی در استان پا میگرفت، شاهد بیشتر از این مقدار صادرات خشکبار محصولات باغی و کشاورزی بودیم.
صنایع تبدیلی، حلقهای متصل میان اقتصاد کشاورزی و صنعت است و رونق و توسعه این بخش، کاهش ضایعات، توسعه صادرات، ایجاد اشتغال و عرضه مناسبتر محصولات را به همراه دارد.
دبیر: ژیلا امامی