جدایی کشف رود از فاضلاب
850 هکتار از اراضی حاشیه کشف رود بدون تشکیل پرونده قضایی با موفقیت رفع تصرف شد .
محمد بخشی محبی
معاون دادستان مشهد امروز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما گفت : با اجرای موفق رفع تصرف 850 هکتار از اراضی حاشیه کشف رود و ساخت 100 کیلومتر جاده در مجاورت این رود ، هم اکنون امکان تخلیه فاضلاب به کشف رود تا 50 کیلومتری مسیر رودخانه وجود ندارد.
او گفت : این محدوده از تصفیه خانه پرکندآباد تا تصفیه خانه اولنگ اسدی شامل حریم داخل و محدوده شهر مشهد تلقی می شود .
بخشیمحبی ، با اشاره به اینکه بر اساس قانون مسیر تمام رودخانهها به دولت تعلق دارد، افزود : دستگاه قضایی وظیفه حفاظت از اراضی ملی و منابع طبیعی را بر عهده دارد.
دبیر کار گروه نجات کشف رود مشهد نیز امروز در گفتگو با خبرنگار ما گفت : تا پایان امسال مسیر اصلی رودخانه کشف رود تا 70 کیلومتر و 6 مسیل فرعی این رودخانه بازگشایی می شود و کشف رود بطور کامل نجات می یابد .
حسین علی میرزایی پیش بینی کرده است ، کار بازگشایی این محدوده باقیمانده تا 4 ماه آینده به پایان برسد .
اوافزود : پس از اتمام 70 کیلومتر مسیر اصلی کشف رود در مشهد ، 6 مسیل فرعی های این رودخانه شامل کال زرکش و ابراهیم آباد ، کال گَنُوگِرد در روستای گَوَندوک ، خین عرب، پاوا ، سیس آباد و سیاسک در اولویت بازگشایی در سال کنونی قرار دارد.
حسین علی میرزایی اعتبار لازم برای بازگشایی کامل مسیر اصلی و 6 مسیل فرعی رودخانه کشف رود و نیز احداث جاده های دسترسی و سامان دهی این حوزه را 27 میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: این اعتبار پیش بینی شده است و امیدواریم اختصاص یابد.
دبیر کارگروه نجات کشف رود مشهد همچنین با اشاره به هزینه های صورت گرفته برای بازگشایی کشف رود گفت: در زمان حاضر آب منطقه ای استان 15میلیارد ریال به پیمانکاران حوزه بازگشایی کشف رود بدهکار است.
او با اشاره به حمایت های استانداری خراسان رضوی برای تامین اعتبار مورد نیاز به منظور بازگشایی کشف رود افزود : استانداری خراسان رضوی دو هفته قبل یک میلیارد تومان برای این موضوع اختصاص داد که 560 میلیون تومان به خزانه آب منطقه استان واریز شد و امیدواریم باقی مانده این رقم نیز به زودی اختصاص یابد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی نیز از آزادسازی و رفع تصرف 850هکتار از اراضی حاشیه کشفرود مشهد خبر داد و گفت : تا پایان اجرای کامل طرح این رقم به 1300 هکتار خواهد رسید .
محمدحسین جعفری با بیان اینکه تمام مسیر کشفرود، از جمله مسیر اصلی و فرعی که در حال آزادسازی است از 100 کیلومتر تشکیل شده است افزود: 70 کیلومتر از مسیر رودخانه مسیر اصلی و 30 کیلومتر از آن را مسیر فرعی تشکیل میدهد که هم اکنون 42 کیلومتر از مسیر اصلی رودخانه از تصفیه خانه پرکندآباد تا تصفیه خانه اولنگ اسدی و 8کیلومتر از مسیر فرعی آن آزادسازی و رفع تصرف شده است.
او گفت: اجرای کامل طرح ساماندهی کشفرود سه سال طول خواهد کشید و پس از نجات و رهاسازی بستر رودخانه اقداماتی از جمله درخت کاری، فضاسازی محیط، زیباسازی و جاده سازی در آن منطقه انجام خواهد شد.
جعفری با بیان اینکه بخشی از هزینه اقدامات انجام شده در طرح نجات کشفرود از محل اعتبارات جاری شرکت آب منطقهای خراسان رضوی صرف شده است، افزود: بخش دیگر آن از دیون باقیمانده پیمانکاران تشکیل شده است.
او گفت : اجرای طرح به هیچ عنوان به دلیل کمبود و یا تخصیص نیافتن بودجه نیمهکاره رها نخواهد شد زیرا در این صورت نیز با صرفهجویی در مخارج جاری اعتبار مورد نیاز برای اتمام بخش نجات این طرح را تامین خواهیم کرد. اما برای بخش احیا احتیاج به بودجه داریم.
رئیس هیأت مدیره شرکت آب منطقهای خراسان رضوی اجرای طرح نجات کشفرود را یکی از کم هزینهترین، کمتنشترین و پرثمرترین طرحهای انجام شده در این زمینه در سالهای اخیر دانست و گفت: خوشبختانه در اجرای این برنامه با موفقیت روبرو شدهایم و در مدت چند ماه مسافت قابل توجهی را نجات داده ایم و رفع تصرف کردهایم.
کشف رود،دائمی با آبدهی 67 تا 72 میلیون مترمکعب در شمال شرق مشهد، از کوههای هزارمسجد و بینالود سرچشمه می گیرد. این رود 290 کیلومتری در محل پل خاتون سرخس واقع در شرق مشهد به رودخانه "هریرود" می پیوندد و از آنجا به بعد "تجن" نام گرفته و به سمت ترکمنستان ادامه می یابدو در ریگزارهای آن کشور فرو می رود.
این رود خانه دائمی خراسان رضوی در مسیر حرکت خود از شهرهای رادکان، چناران، مشهد، رضویه و سرخس میگذرد.